Prodejci nabízejí maso skladované při nevyhovujících teplotách, varuje Státní veterinární správa
"V horkých dnech je třeba dbát na dodržování stanovených teplot, inspektoři krajských veterinárních správ se ale stále setkávají s problémy," uvedl Duben. A problémy se nevyhýbají ani populárním farmářským trhům.
Ve Středočeském kraji tak například na farmářském trhu v Sázavě nabízeli podle zjištění inspekce při vyšších než povolených teplotách zhruba 25 kg masných výrobků a 15 kg mléčných výrobků a sýrů. Také na farmářském trhu v Lomnici nad Popelkou (Liberecký kraj) nebyly chráněny masné výrobky salámy a klobásy před nepříznivými povětrnostními vlivy.
Též u provozovatele v Týništi nad Orlicí v Královéhradeckém kraji inspektoři zjistili porušení teplotního řetězce při prodeji vepřových ledvin a uzených kuřecích čtvrtek. Obdobné to bylo při prodeji u provozovatele v Jaroměři, zde šlo o drůbeží, vepřové a hovězí maso.
Podle Dubna tak mohou lidé na obdobné nedostatky narazit prakticky kdekoliv v republice.
"V Moravské Ostravě v Moravskoslezském kraji byl například porušen teplotní řetězec při prodeji čerstvého drůbežího masa, totéž v Olomouckém kraji u výrobce a prodejce v Přerově a také v Pardubickém kraji v Přelouči, kde nebyly dodrženy stanovené teploty při prodeji vepřových kostek a směsi kuřecí a vepřová čína. Též v Olomouci Řepčíně bylo při prodeji zjištěno překročení teploty u drůbežího masa a vepřového masa. I na Vysočině v Novém Městě na Moravě nabízel prodejce obdobně teplejší drůbeží maso a polotovar určený ke grilování," vypočítal příklady nedodržení předpisů Duben.
Ve všech uvedených případech SVS zjistila překročení norem zhruba o 5 °C.
"U špatně vychlazeného zboží bylo nařízeno dochladit, u špatně označených zajistit nápravu - správně označit. Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty," doplnil Duben.
Miroslav Kynčl
Autor, zdroj: Mediafax, http://www.mediafax.cz